HTML

Postafigyelő

A Posatfigyelő a Magyar Posta Zrt.-nél tapasztalt furcsa helyzetekre (küldemények eltűnése, lassú kézbesítése, sérülése, stb.) szeretné felhívni a figyelmet. Nem célunk a Posta ész nélküli fikázása - sokkal inkább azt szeretnénk elérni, hogy megszűnjenek ezek a sajnálatos események, és hogy ne az legyen meglepő, ha minden rendben megy.

Friss topikok

  • Armageddon62: @Béka: Jól látod a helyzetet csak egy valamit felejtettél el megemliteni hogy a fizetések is a 70-... (2009.05.18. 22:14) Bevezető
  • Armageddon62: A 119 helyett 19 ő már mély ponton volt én aztán igazán "test"közelből látok rá az EMS-re.Nekem is... (2009.05.18. 22:00) Egy kellemes csalódás
  • SzG: Nem értem, hogy minek tetted ki a Magyar Posta logóját a beleegyezése nélkül. Én sem örülnék, ha ... (2008.08.15. 15:05) Egy logóval kevesebb
  • Tron65: Első dolgaim közt volt, amikor hivatalosan is költöztem, hogy kiírjam a nevem a postaládámra. Elis... (2008.07.24. 20:51) Egy nemzetközi ajánlott levél kálváriája
  • Fak Anál: figy, ennél kisebb betűméret nincs? lelóg a képernyőről ez a sok betű! (2008.07.21. 22:52) Bankkártyás fizetés a postán

Linkblog

Bankkártyás fizetés a postán

2008.07.16. 13:58 :: postafigyelő

Egy újabb, számomra felháborító esettel találkoztam.

A számláim nagy részét banki átutalással fizetem ki, de előfordul, hogy bizonyos egyedi esetekben csekken rovom le az adott szolgáltatás díját.
 
Ma is így alakult, egy domain-hez tartozó tárhelyért szerettem volna befizetni az éves díjat, de a szolgáltató tévedésből csekket küldött, noha én átutalással szerettem volna intézni a dolgot. Nem tragédia, gondoltam magamban, úgyis megyek postára levelet feladni, akkor majd befizetem.
 
Na már most, 1-2 levél postaköltségének megfelelő készpénz mindig van nálam, ezért eddig fel sem merült bennem a bankkártyával való fizetés gondolata a postán, de most nem volt nálam elég kp a csekk befizetésére.
 
Jeleztem a kedves postás lánynak (tényleg nagyon kedves volt), hogy kártyával szeretnék fizetni, mire ő felhívta a figyelmemet, hogy a Magyar Postánál klasszikus értelemben vett kártyás fizetés nem lehetséges, csak úgy, ha készpénzfelvételnek könyvelik el a dolgot, és az 1000 forintomba fog kerülni.
 
Komolyan módom, egy pillanatig szóhoz nem jutottam a döbbenettől, aztán pedig a felháborodástól.
 
A kártyás fizetésnek pont az a lényege, hogy a vevőnek (nekem) nem kerül egy fillérbe sem – a kártyaelfogadó (jelen esetben a Magyar Posta) viszont fizet egy bizonyos díjat annak a banki szolgáltatónak, akivel szerződést kötött. (Felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek fogadjon el bármilyen kereskedelmi egység kártyás fizetést. A válasz egyszerű, a nagy cégeknél a napi készpénz-bevételt különböző biztonsági cégek gyűjtik össze minden nap végén, és ők az adott készpénz mennyisége után számolnak el a kuncsafttal, és az többe kerül, mint a kártyás fizetés után fizetendő díj.)
 
Akár még meg is érthető lenne, hogy spórolni szeretne a posta, de csak akkor, ha azt mondaná, hogy nem fogad el kártyát, ellenben tessék, itt van egy bankautomata, amit mi üzemeltetünk, vegyél ki pénzt a bakszámládról, mi majd elszámolunk a bankoddal, aki természetesen fel fog számolni egy adott összeget azért, amiért nem az ő automatájukból vettél fel pénzt.
 
Ez így korrekt lenne. Valójában valami hasonló történik, de nem automatát üzemeltetnek, hanem egy hagyományos bankkártyás fizetésre alkalmas terminált, tehát nem arról van szó, hogy nem lehet bankkártyával fizetni, hanem arról, hogy végrehajtasz náluk egy bankkártyás fizetést, amiért pénzt számolnak fel.
 
Az pedig végképp felháborító, hogy ilyen durva összeget kell mindezért kifizetni. Utánakérdeztem pár banknál, de az általam megkérdezett cégek semelyikénél nem kell ilyen botrányosan magas összeget fizetni akkor, ha más cég automatájából vesz fel az ügyfél készpénzt.
 
Ezúton szeretnék tehát mindenkit figyelmeztetni, hogy vigyenek elég pénzt a postára, mert a kártyás fizetés bizony egy ezresükbe fog kerülni.
Mindezt a XXI. században. Nesze neked Európai Unió, a Magyar Posta gusztustalan módszerrel próbálja meg lehúzni az ügyfeleket. És bizonyára sikerül is nekik jó párszor, mert Pista bácsi baromira nem érti, hogy most mi is van, és csak hó végén fogja fel, hogy hiányzik egy ezrese a nyugdíjból.
 

Egy olyan világban, ahol egyre inkább a készpénz-kímélő fizetési módok kerülnek előtérbe, a Magyar Posta megragadt a múlt században, és akadályozza a kártyás fizetést.

Gratulálok az illetékeseknek!

140 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://postafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr92570949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feri 2008.07.16. 15:42:25

A gond épp ott van, hogy az utalás pénzbe kerül, a csekk befizetés ingyenes. Ha én a bankkártyáról utalnám a pénzt a Postának, és az továbbutalná, a _saját_ utalási költségeit miből fedezné? Irtátok a webbankos csekkbefizetést. OK, működik, de amikor a csekk lepecsételt feladóvevénye fontos lenne (kérik a másolatot, v. az eredetit bemutatásra) elfogadják-e a webbank otthon kinyomtatott bizonylatot?

Agresszív vadmamlasz 2008.07.16. 15:42:28

Tanulópénz, javaslom a postolónak, ízlelgesse a kifejezést, tanulópénz. Aztán olvassa el a kommenteket, okulhat. Kivonatolva:
Szolgáltató tévedésből csekket küld ... reklamáció. Ha nem reklamáció, akkor csekkes adatok alapján átutalás. Ha nem átutalás, akkor posta. Kp. Ha nem kp, akkor pénzfelvét. Ha pénzfelvét, akkor meg szidjuk a saját bankunkat, aki ennyit számol fel, de inkább ne, mert az erről szóló szerződést aláírtuk. Akkor ki marad? Na ki? Igen. Felületesség, megérdemelted. Meg azt is, amit itt kaptál. Nem nyafogni kéne, hanem olvasni.
Ettől teljesen függetlenül abcúg posta.

The AVE 2008.07.16. 15:42:32

De szolgáltatás, mert ők a saját pénzállományukból fedezik a címzettnek járó összeget, míg ha viszel pénzt, akkor abból.

The AVE 2008.07.16. 15:43:48

A webbankos igazolást általában el szokták fogadni, a havi számlakivonatot meg mindenképpen.

maydayray 2008.07.16. 15:44:51

Kangörény már lelőtte, hogy csekket is lehet fizetni átutalással, a kártyás fizetés meg nem mindig ingyenes, van különbség visa és ec-kártyák között, előbbi valóban ingyenes (bár pénzfelvételért az is fizetős), utóbbinál minden költség téged terhel.

Birkapöri 2008.07.16. 15:45:08

The AVE 2008.07.16. 15:35:37

Ami létező dolog...
Mármint az idegen ATM-ből ingyenes kp. felvét...

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.07.16. 15:45:57

Évekkel ezelőtt én is belefutottam ilyenbe. Akkor nemhogy nem tájékoztattak, hanem fingjuk sem volt az egészről. Adom a kártyát (hitel), mondja a csaj, hogy üssem be a pin kódot. Mondom olyan ezen nincs, ne hülyéskedjen már, vásárolok. Azt se tudta miről beszélek, ő már látott bankkártyát, ahhoz mindig van pin kód. Ennyiben maradtunk, nekem leesett, hogy ez akkor nem klasszikus kártyás vásárlás lesz, a hitelkártya pin kódját nem is tudtam és jó is volt ez így.

Pumpum 2008.07.16. 15:46:16

Az OTP-nél is van "sárga csekkes" feladási lehetőség a netbankban. However, a címzett neve, címe, a feladó neve, címe és a befizetőazonosító együttes (!) hossza nem lehet több, mint 63 karakter. Eddig egyszer használtam: 3 fizetési felszólítás, 6-szori telefonálás, 3 email váltás és egy faxolás kellett hozzá, hogy a célponton "megtalálják" a pénzt. Tényleg modernebb, sokkal!!

Birkapöri 2008.07.16. 15:46:21

...amúgy a sárga csekk sem ingyenes.
Csak a kártyás fizetéshez hasonlóan _nem neked terhelik_

bud és kelly cica 2008.07.16. 15:46:34

Feri, általában elfogadják simán. Ha nem valami nagyon szuperhivatalos elszámolós történethez kell. annál eggyel erősebb a bankszámlakivonatod, ami eredetiben hivatalos iratnak számít. és a legnagyobb adu az, ha kérsz egy hivatalos banki igazolást az adott utalásról. ez viszont már pénzbe kerül, a bankodtól függ, mennyibe.

seat 2008.07.16. 15:47:30

"A Posta maga is kínál a nála befizetésre kerülő - harmadik felek javára kiállított - sárga csekket ingyenesen továbbító fizetésre alkalmas bankkártyát."

Na, engem ettől ver ki a víz. Békésen várok, hogy végezzen a postás kisasszony vagy úriember, ő meg helyette azzal traktál, hogy milyen egyéb szolgáltatásai vannak a postának. Ettől, ha kultúráltan történik is megőrülök, de volt már olyan alkalmazott, aki gúnyosan jegyezte meg a kártyás csekkfizetésnél, hogy látja-látja, ha posta kártyával fizette volna, most nem került volna x forintjába. Anyád. Vagy az is jó, amikor kedélyesen faggatnak, hogy utazol-e nyáron ée hova és köss biztosítást. Nem ezért vannak ott. Pecsételjen, intézze a csekket, a propagandát meg plíííííííz hagyja.
Nem lehetne, hogy a posta csak posta legyen? És ha lehet pl sorsjegyet se áruljon.....

bud és kelly cica 2008.07.16. 15:50:43

seat, erről nem az adott alkalmazott tehet. elég nagy a nyomás rajtuk, hogy mennyit kötelező értékesíteniük ezekből a szolgáltatásokból, és konkrétan szopatják ezzel őket. most a sztrájk pl. arról szólt, hogy a szolgáltatásokat nem ajánlották a postások.

zanzibear 2008.07.16. 15:51:14

Ennyi komment után elárulhatná a poster, hogy mennyi is volt a tényleges költsége azon a tételen, és hogy ez megfelelt-e a saját bankja szerinti idegen automatás felvétel összegének, vagy sem.
És hogy máskor elolvassa-e a saját szerződéseihez a kondíciós lista mellékletet vagy a kedves kisasszonyok fogják mindig felhívni rá a figyelmét.
Mert elfelejti a poster, hogy a kedves bankok ezt a feltételt kártyatipuson belül is változtatják időről időre, és minél "prémiumabb" a kártya (csak elektronikus vagy dombor, silver, gold), annál drágább a kp. felvét - egyszerűen mert a tuning kártyáknak ez a presztizsára.
De tán tessen egyszerű, csak elektronikusan használható kártyával nyomulni, és jelentősen csökken a kpfelvét miatti kiadás mértéke.
És persze havonta átolvasni az aktuális banki kondíciós listát, mert ott is vannak ám csodák.
Nahát, hogy ez elkerülte a poster figyelmét. Ejjj.

The AVE 2008.07.16. 15:53:28

Birkapöri!

Létező hát. De akinek az ingyenes, annak a postai is az! Ezért írtam, h ugyanannyira jogos az elvárás.

Agresszív vadmamlasz 2008.07.16. 15:54:43

Seat, felénk még kést (mit kést? egész késkészletet!) is árulnak ezerötért, gondolom a feledékeny postarablók kegyeit keresik ezzel. Na meg füstölőt, hiszen mindenki azt keresi a postán. Egyszer megszámoltam, 74 hirdetés/reklám/szóróanyag volt kint. Ilyen helyen aztán nagyon könnyű nem megtalálni a fontos szöveget, mondjuk hogy ne fényképezzek :-)
Pártolnám az egyszerűsítést. Vállalom, hogy én nem macerálom őket felelősség-biztosítás és ragtapasz ügyében, ők meg vállalják, hogy a küldeményeim elvárható időn belül, épségben, kifosztatlanul eljutnak a címzetthez.

Birkapöri 2008.07.16. 15:55:40

The AVE 2008.07.16. 15:53:28

Akkor egyre gondoltunk. Mindenesetre én örülök, mióta otthagytam a zótépét - az is kb. a m. Kir. Posta szintjén van még mindig...

seat 2008.07.16. 15:55:43

Bud és Kelly cica,
igazad van, én ezt tudom, hogy nyomják őket. A jelenség háborít fel, nem az egyes alkalmazott, illetve a köcsög stílusnál nyilván az adott alkalmazottról is szó van.

Tényleg, ha hitelkártáyval fizet az emebr, olyankor mi van? mert uyge a hitelkártyáknál a kp felvétel durván drága.....

Pumpum 2008.07.16. 15:56:25

Nos, mi nem csak elolvastuk, de meg is tanultuk a kötvények szövegét!

:))

Feri 2008.07.16. 15:57:06

> bud és kelly cica 2008.07.16. 15:46:34
Feri, általában elfogadják simán. (a webbankos bizonylatot)

Hát, férfiasan bevallom, én bizony megremegtem, amikor a parkolási büntit webbankolva fizettem volna. Jobb a békesség...
A bankszámlakivonatról: nem szeretem, ha csámcsognak a fizetésemen mindenféle hivatalnokok.
Meki fizetés: Stockholmban fizettem Mekiben kártyával, bizony készpénz volt. (Hú, de útáltam magam, külföldi pénzfelvétel, nem volt nálam SEK, és éhes voltam...)

seat 2008.07.16. 15:57:09

Agresszív Vadmamlasz,
:D :D

movhu 2008.07.16. 15:59:09

Akkor egy régebbi történetemet el lehet olvasni. Levelet adtam fel sikeresen fé óra alatt:
mover.blog.hu/2008/02/01/posta_impossible
Ezt még elkerülni sem tudtam.

safi 2008.07.16. 16:00:52

Hat szerintem azt kellene hogy ha mar csekket akarunk elektronikusan (ezesetben bankkartyaval, feltetelezve hogy van bankszamla, es nagyon sok esetben ingyenes internetes megoldas, ami ugyancsak sok esetben ingyenes elektronikus utalassal jar igy az utalas == 0 Ft.).
Szoval postan olyan csekket ami nagy osszegu es emellett van netes hozzaferes egyertelmuen nem erdemes befizetni, sot meg a postaig sem erdemes elmenni.
Persze nem muszaj, csak nagyonsok esetben ezek az elektronikus utalgatos dolgok nagy mertekben konnyitik meg az ember eletet.
Mielott meg beszolna valaki, sosem irok ékezettel.

Agresszív vadmamlasz 2008.07.16. 16:03:10

Safiittlenneazideje.mielőttbeszolnálsosemírokszóközöket:)

bud és kelly cica 2008.07.16. 16:04:08

seat, nem tudom, mennyire drága, de a céges arany dombornyomott hitelkártyával 300 ft-ba kerül a kp-felvétel saját automatából, én ezt nem érzem megfizethetetlennek, más címen sokkal viccesebb összegeket vonogatnak a bankok, írhatnák a kivonatra néha azt is, hogy "csak úgy 1234 FT", meg "ah, ez most jutott eszembe 1500 ft", de most nem ők a téma :).

postafigyelő 2008.07.16. 16:04:49

Félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni a dolgot.

Nem éltem a posta "remek" ajánlatával. Átutalás lett a vége, csak mivel eleve lett volna dolgom a postán, balga módon úgy gondoltam, hogy egy füst alatt lerendezem a két dolgot.

Bizonyára jogilag teljesen tiszta ügy, idegen ATM-ből pénzt kivenni lóvéba kerül nekem.

De én azt szerettem volna, ha kártyával fizetek valamiért - és ugye a kártyás fizetés nem nekem kerül pénzbe, hanem annak, aki elfogadja a kártyás fizetést.

Többször nem fogok próbálkozni, úgy látszik a mai szabályok alapján túlságosan nagy elvárás, hogy a postán klasszikus értelemben vett kártyás fizetést elfogadjanak egy csekk befizetésekor.

Házmester 2008.07.16. 16:05:28

Mondjuk az igazi para egyébként az ahogy a kisasszonyok viselkednek. Odaadod a csekket és mondod, hogy kártyával akarsz fizetni. Mire a kisasszony visszakérdez, hogy mennyit kívánok felvenni a kértyáról. Mondom, hogy annyit amennyi a csekkekre elég. A hölgy erre már indulatosan mondja, hogy ő addig bizony a csekkekhez nem nyúlhat, amíg meg nem mondom, hogy mennyi pénz kell. Tényleg képes volt végignézni, hogy előszedtem a mobilt a zsebből és összeadtam az öt csekket. Például ezért sem szolgáltatás.

bud és kelly cica 2008.07.16. 16:07:51

viszont most megnéztem, sem a meki, sem a burger king nem kp-felvét volt (mondjuk pint se kértek egyik helyen sem), hanem szimpla vásárlás.

Agresszív vadmamlasz 2008.07.16. 16:09:20

Házmester
Na ilyenkor törne elő belőlem a pedagógus és levezényelnék hat kpfelvételt zsinórban, kerül, amibe kerül. Aztán "jajj, nem lett elég" felkiáltással távoznék a helyi ellenőrig.

bud és kelly cica 2008.07.16. 16:12:00

igen Figyelő, igazad van, de sajnos ott volt a megfejtés már valahol fentebb: ha boltba vásárolsz, a kereskedő simán beleépíti a zsömle árába a tranzakciós költséget, és még jól is jár, mert a készpénzesekkel is kifizetteti. viszont egy adott összeg feladásánál ez hol éri meg a postának? mármint egy dolog, hogy nem keres rajta, na de hogy még bukjon is? miért kellene helyetted kifizetnie?

Yossarian 2008.07.16. 16:12:13

Simán elutalhatsz bármely összeget, mivel a szállító bankszámla száma szerepel a sárga csekken. Célszerű ráírni a csekken található hivatkozási számot is. Nem fog megsértődni, mivel a csekkek feldolgozásáért a posta pénzt kér.

Kovacs Jozsef 2008.07.16. 16:13:27

Pusztán azért geciség ez az egész dolog a postánál, mert ha sajátmárkás bankkártyát használsz (Erste bankos hivatalosan), akkor a készpénz felvételi dija 50 FT! Nem egy ezres - amit bizony a post írója nem értett félre. TÉNYLEG egy ezres.

ladislaus 2008.07.16. 16:15:41

online utalás nem merult fel alternativaként? kényelmesebb mint csekkezni esetenként és még olcsobb is!

bankkártyával foglalkozó 2008.07.16. 16:15:57

ha jól tudom, van egy posta kártya nevű termék, azt pont azért jó, mert vélhetőleg kedvezőbben lehet vele csekket befizetni a postán meg ilyenek. részleteket nem tudok, ha valaki mindenképpen kártyával akar fizetni a postán, használjon olyant. Én inkább vagy átutalom akár a sárga csekket is, vagy leveszem a saját bank ATM-ből a cash-t és azzal megyek a postára. Amúgy meg (bocs, de nem emlékszem, ki kérdezte) a sárga csekk befizetését sokkal biztonságosabban tudod igazolni egy utalási igazolással (ilyet a bank is ad hivatalosan, igaz ez már nem ingyenes), mint egy lepecsételt sárga befizetést igazoló csekkmaradvánnyal, mert az előbbi évek múlva is lekérhető, míg a csekk előbb utóbb eltűnik, ha valaki nem archiválóművész.

bud és kelly cica 2008.07.16. 16:17:58

bsszus, már én leszek itt a posta védelmezője, de na és? saját folyószámlájához minden bank olyan áron kínál szolgáltatást, amilyenen akar, nem? mi ebben a geciség? máshol meg nem 50 ft, hanem totál ingyenes, akkor az mi? paraszt bunkóság? :)

Gerg 2008.07.16. 16:21:27

Attol meg, hogy postai csekken jon nyugodtan lehetett volna utalni, ugyan ugy meghkapjak :)
En mindent igy fizetek be, mind1 min jon es meg nem volt gond vele.

ladislaus 2008.07.16. 16:22:56

konkluzio:
a post nem állja ki az ido probáját. Töröld!
:)

nyekkmacsek 2008.07.16. 16:30:08

..mitisirahogyishívják........??
:-)))))))))))

The AVE 2008.07.16. 16:33:08

Kedves postafigyelő!

A pénzfelvét díjának meghatározása MINDIG a kártyakibocsátó felelőssége. A tranzakció - ahogy sokan írtuk - banki szabályozás szerint kp. felvétnek minősül, mégpedig manuálisnak. Így azokra a terminálokra a Merchant Category Code=6010=Financial Institutions — Manual Cash
Disbursements, ezen nincs is lehetőség változtatni.

A félreértés abból adódott, h ez nem vásárlás, mint a bótban (vagy ATM-en mobil feltöltés, aminél MCC=4814=Telecommunication Service).

johevi 2008.07.16. 16:39:03

Ez annyira, de annyira és annyiszor lerágott csont, hogy hihehetlen... Tessék már végre megjegyezni, hogy a postán nincs kártyás fizetés, csak egyben intézett kpfelvét és befizetés. Benne van a díjtáblázatban csak oda kellene figyelni.

bud és kelly cica 2008.07.16. 16:41:25

ok, de akkor félreérthetőek pl. azok a kiírások, hogy "kártyás fizetés csak a 4-es ablaknál" :)

jjj 2008.07.16. 16:48:55

Citibankán is vagy 800 HUF a bankfiókban a kpfelvétel, és erre nincs díjmentesség kedvesem.
ld pl www.citibank.hu/hungary/consumer/termekek/szamlavezetes/netdijcsomag/kamatesdijtetel/index.htm

tom 2008.07.16. 16:49:40

Nem a posta számítja fel a díjat, hanem a bank... Figyelmeztetnek, hogy készpénzfelvételnek minősül. Uannyi a díja, ha OTP-s ként egy Erstés autómatából veszel fel pénzt, mintha OTPsként a postán fizetsz. (lévén hogy a postai terminálok Erstések) Ennyi. Amúgy én is útálom a postát, és az utalás a csekken lévő szlaszámra télleg a legegyszerűbb megoldás, hozzáteszem: az sem ingyen van, a bank ott is szopat.

rokakoma 2008.07.16. 16:51:54

teljesen felesleges kinlódni a postával. a sérga csekken befizetett pénz ugyanazon a számlán landol mint az átutalás, így szépen kitöltesz egy átutalást, amire max ráirod a csekk hivatkozási számát. én régen mindenhol ezt csináltam, persze otthonról. nincs sorban állás, cég is hamarabb jut a pénzéhez. nem kötelező a csekket használni.

rokakoma 2008.07.16. 17:15:14

Büdös lófasz az összes seggetekbe!

rokakoma 2008.07.16. 17:17:18

Ja bocs, csak ki akartam próbálni, hogy egy felhasználónevet többször is fel lehet használni.

Valódi rokakoma: Bocsánatot kérek!

Bit Rot 2008.07.16. 17:21:49

Csatlakozom az előttem szólókhoz!

1. Sárga csekkről következő adatokat ki kell olvasni:
- Címzett neve, számlaszáma
- Összeg
- Befizetőazonosító (középen van)

2. Netbankról átutalást kell indítani:
- Címzett neve, számlaszám
- összeg
- Befizetőazonosító a megjegyzésbe

Ennyi!

LaDya 2008.07.16. 17:25:19

mindent elmondtak már előttem, nekem csak 1 kérdésem lenne, hogy a posta logójának használatára kaptál valamilyen engedélyt a postától? tudomásom szerint a cégen kívül nem használhatja más, még blogon sem. de ha rosszul tudom világosítson már fel valaki.

Machiavelli 2008.07.16. 17:29:05

Nem tudom, annak idején, kb. tíz éve, amikor a posta bevezette a POS-termináljait, az én bankom felhívta a figyelmemet arra, hogy a POS terminálok költségei jóval magasabbak, mint az egyszerű ATM-k díjai. Így én annak idején raktároztam, hogy a postán hanyagolni kell a kp felvételt, így eszembe sem jutna ilyesmi.

De való igaz, az okmányirodai csekkeket ma is kp-ben egyenlítjük ki, mert oda kell a pecsét és a vény.

ch 2008.07.16. 17:40:19

Na és mi van akkor, ha a szolgáltató csekkje nem az én nevemre van kiállítva (nem én vagyok a feladó), de én szeretném elektronikusan átutalni. Elég ha a ügyfélazonosítót vagy a hivatkozási számot írom a közleménybe?

Zeze 2008.07.16. 17:42:18

1., Ki van írva általában minden postánál, hogy a kártyás csekkbefizetés KÉSZPÉNZFELVÉTELNEK számít. Nem kell meglepődni tehát, ki van írva.

2., Ez egy büdös nagy alpári balkáni tahóság a Posta részéről, évek óra téma szakmai körökben, hogy mi a büdös kurva anyjukért nem hajlandók már végre vásárlásként kezelni (ami ugye díjmentes lenne a usernak).

3., miért is nem utalsz internetbankkal? Sima sárga csekket utalok kb. 10 éve, postán nem is emlékszem mikor fizettem be utoljára csekket. Ott a számlaszám, a kedvezményezett neve, a megjegyzés rovat és a fizetendő összeg. Ez pont elég egy utaláshoz.
Ha meg kérik a befizetés igazolását, nyomtasd ki az utalási képernyőt, minden infó rajta van. Igaz nem hiteles de nekem még mindig elfogadták, még az 5000 Ft-os Ig.ügyi Min. csekket is így rendezem évente a cég beszámoló közzétételére. Sima ügy.

Mighty 2008.07.16. 17:43:20

Itt valami hozzászólásszám növelő bajnokság folyik?
Mindenki leírja ugyanazt, csak kicsit más szavakkal. :)

grmindenyssa 2008.07.16. 18:04:12

Magyar Postát porig rombolni, helyét felszántani, sóval bevetni! Mocskos tolvaj banda!

Gáborka 2008.07.16. 18:04:28

Nocsak,nocsak.Egyszer lehetne már indexfigyelőt is létrehozni,vagy figyelők figyelőjét is a sok ocsmányságért,stílustalanságért és fél-vagy éppen nem igaz információért.
Egyébként meg minden elismerésem a hozzászólók többségének,úgy látszik egyre többen vannak akik felfogják végre,hogy kapitalizmusban élünk, illetve egyre többen ismerik a pénzügyi kultúra részeit.
Úgyhogy ehhez tényleg gratulálok, a tipikus pesti siránkozás - és mocskolódás oldalhoz viszont nem.
Erre szoktam azt mondani,hogy a magyar ember semmit tud arra használni és úgy,amire való és ahogyan kell, még a száját sem.
Üdv mindenkinek.....

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.07.16. 18:08:54

Az az automata az otphez van bekötve, minden esetben megkérdezik, hogy tudja-e hogy kp felvétel? Ha otp kártyád van kevés díjat számol fel, ha más kártyád, akkor már többet.
A csekkfelvétel szolgáltatást a posta ingyen végzi (a jövedelme az előállításból van) tehát nincs lehetőség , hogy a profitba beépítsék a bankköltséget.
Ha vásárolsz, akkor a cég a termékei árába beípíti a bankköltségeket pl egy pulóver esetében, itt nincs ilyen profit , te nem fizetsz a szolgáltatásért. A fél pohár víznek csak az üres részét szoktuk látni ugye?

zanzibear 2008.07.16. 18:11:36

LaDya:
ezt a logo ügyet én már kérdeztem tőle az fórum idevágó topicjában, és kb. az volt a válasza, hogy pont lesz.rja.
Szerintem pedig erre minden cég elég kényes, nem beszélve a "kicsit" posta.hu design khm, "átvételére".

zanzibear 2008.07.16. 18:16:14

postafigyelő,
még néhányszor úgy látszik mégis meg kell ismételni, hogy a _csekkbefizetés_ még jogilag és technikailag sem _vásárlás_ ?
A _vásárló_ számára ingyenes kártyatranzakciók legjobb esetben is csak a _vásárlás_-ok.

lOc (a pasztafáriánus) 2008.07.16. 18:18:56

Ez tényleg felháborító meg minden, de nekem az sokkal nagyobb megrökönyödés hogy a poszt és a kommentek alapján erre nagyon sokan csak most jöttek rá, mikor jópár éve így megy már.

LaDya 2008.07.16. 18:24:14

llamada: köszi.

Goborka:postosan... énis éppen erre gondoltam, meg hogy kéne lassan bankfigyelő, meg mindenféle cég figyelő,a másik oldalról meg ostoba ügyfél figyelő. kiváncsi lennék hol lenne több poszt :)

postásubul 2008.07.16. 18:24:28

Persze kérdezhetnénk, hogy a Posta POS termináljait miért az OTP biztosítja, és miért nem a Posta Banki Szolgáltatások nevű jelenség mögött álló Erste Bank.
Bár az idegen banki pénzfelvétet ebben az esetben sem könnyítené, de talán kicsit a Postának is átláthatóbb lenne a helyzet.

LaDya 2008.07.16. 18:36:01

postásubul: szentendrén már erste van. meg az újabb postákon is. kötik át őket lassan.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.07.16. 18:41:35

Postások egyébként kurva jól keresnek. Annak van szerencséje, aki ajánlott leveleket visz meg családit, nyugdíjat. Apu már 5. éve csinálja, és havonta mindig van 4-5 olyan nap, amikor jattból megkeres napi 15-20 ezret, esetenként kicsit többet. Hónak közepén meg napi 7-10 ezer plusz. Jóban kell lenni az "ügyfelekkel" pontosnak kell lenni és rendesnek, ez a nyitja az egésznek.

Az ingyen benzinről, meg az egy éves yamaha motorról nem is beszélek...

Persze ezért a pénzért menni kell télen nyáron. 40 fokban és mínusz 15-ben is...

postásubul 2008.07.16. 18:50:39

BKV figyelő: igen, akik már több éve ott vannak és fokozatosan kapták az egyre nagyobb terheket, azok jól keresnek. Akik most frissibe kerülnek oda, azok szarul, ráadásul látják mi megy, amint csak lehet elmennének. Csak hát minden nehézsége ellenére van egy nagyon vonzó aspektusa a kézbesítősködésnek: valahol mégis eléggé függeteln munka, már amikor körzetben van.
Feltéve persze, hogy nem lövi le, vagy gázolja el valami marha...

postásubul 2008.07.16. 18:52:08

Vagy tépi le a fejbőrét egy kutya.

Veszélyességi pótlékot amúgy nem kapunk, pedig...

Artie 2008.07.16. 18:57:20

Idióták voltak, vannak és lesznek. Csekket mér' nem tudsz átutalni?...

WWWW 2008.07.16. 18:58:21

Nincs már régen POSTA,
csak nem veszitek észre !

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.07.16. 18:59:01

postásubul 2008.07.16. 18:50:39 >>> Igen. A régieknek könnyebb, csak tudod az a baj, hogy az újak között elég sok a trehány alak. Pont a mi körzetünkben volt, hogy kidobálták a leveleket, rábízták csövesre, hogy hordja ki, fizetnek neki sört, stb. Persze a levelek a közeli árokban végezték. Amikor nem pénzt visznek akkor beteget jelentenek, a normálisan dolgozókra kétszer akkora munka, teher hárul, két járatot visznek ugyan annyi pénzért. Persze a rosszak miatt leszólják a jókat is.

Apu közelben van, és napközben haza tud ugrani. Otthon szokott összesítést is készíteni, meg leltározni. A benti hangzavarban nem tudna jól dolgozni, elszámolná magát, és nem mind1, hogy 200 ezret ad le, vagy 15 ezret. Volt olyan nap, hogy 2-3 részletben vett ki 3,5 millió forintot. Abból volt jatt rendesen:)

Egy munkatársa is felvett annyi pénzt, aláírta a nyudíjszelvényeket és elment a pénzből nyaralni...:)

LaDya 2008.07.16. 18:59:45

BKV figyelő:igen a kézbesítők jobban keresnek. de a benti emberek sajnos nem, mert sokszor a kézbesítők bérét nyomták meg, és ugye ott van még a jatt is. tehát azért ne azt vonja le ebből mindenki, hogy minden postás százezreket keres. :)

postásubul 2008.07.16. 19:03:21

BKV figyelő: konkréten Budán tudok olyan postáról, ahol akkora a fluktuáció a kézbesítőknél, hogy már a munkaügyi központokból szereznek be e mbereket, akik persze pár nap munka után lelépnek, hogy ezt ők nem...

Nem tudom hogyan akarják így vonzóvá tenni persze ezt a munkát, de valami módszerük biztos van rá.
De valami mégsem megy rendben, mert az önként jelentkező kézbesítőjelölt ritka mint a fehér holló. :D

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.07.16. 19:06:43

Arról nem is beszélek, hogy előre dolgozik. 5-kor kel, és van, hogy reggel 7-ig megy.

Na megyek, majd este visszanézek:)

Legyetek rosszak.

postásubul 2008.07.16. 19:14:34

Mármint este 7-g, nem? :)
Én is 5-kor kelek, fél 7-kor kezdődik a munkaidő, és egy-egy húzósabb napon simán túlórázok, de csak max. 6-ig, mert legkésőbb fél 6-ra vissza kell érnem a postára, hogy le lehessen adminisztrálni (nálunk nincs másnap reggeli lezárás). :]

Persze túlórát nem fizetnek, szabadnapot fanyalogva adnak, de ha lehet inkább megpróbálnak egy-egy napon olyan munkát adni, hogy adott napon kevesebbet dolgozz, így egyenlítve ki a havi összes munkaórát. :(

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.07.16. 19:43:09

ezt én is beszoptam. kurva mocskos posta!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.07.16. 19:51:00

Emberek! Rohadt egyszerű a magyarázat, hogy miért nem számolhatja vásárlásként a Posta.
A kártyás fizetésnek van egy tranzakciós díja. Amikor az elfogadó maga kapja a pénzt, tehát ha egy kereskedő/szolgáltató, akinek az üzletében fizetsz, akkor ez a díj belefér neki a nyereségbe. A Postán viszont a szolgáltatás díja, melyet a csekk címzettje fizet, igen kicsiny részét teszi ki az általunk beadott összegnek. Jutalékot azonban a teljes forgalom után kell fizetniük, miközben annak 1-2 %-a marad csak náluk, a többi pénzt továbbítják. Ezért nem tehetik meg, hogy ingyen fogadják el a kártyát.

postásubul 2008.07.16. 19:57:42

Csak egy kérdés azokhoz, akik esetleg csináltak már ilyet, nemtom itthon lehet-e, de nyugaton biztosan.
Szóval: ATM-ből utalás. Ha idegen bank automatáját használod, akkor van-e extra költsége? Egyáltalán lehet-e idegen automatából utalni?
Ha ilyet nem lehet, akkor igazából tökre örülhetünk, hogy a Postán nincs korlátozás, hogy csak OTP, illetve a már átszervezett hivataloknál csak Erste és Posta BSz. kártyákról lehet. :P
Ja és nyugaton hogy megy a postai kártyás fizetés?

trotilla 2008.07.16. 20:09:22

bkv figyelo!

napi 15-20 ezer???? te viccelsz? en pesten kezbesitek lassan 20 eve es van olyan kollegam, akinek havonta jon ossze annyi jatt. a brutto fizetesem iden szakitotta at a 100ezres "alomhatart". szoval ezt ne terjeszd, hogy a postasok -ahogy te irtad- kurva jol keresnek, mert ha olyan jol keresnenek, akkor nem volna akkora fluktuacio es minosegi munkaerobol tudnanak valogatni. na errol ennyit!

arrivedercsi

zanzibear 2008.07.16. 20:15:34

bm613,
Nem azért nem lesz ingyenes a kártyáról csekkelés, mert nem fér bele a jutalékba, hanem mert a megvalósuló gazdasági esemény nem vásárlás.

min 2008.07.16. 20:16:25

postásbul!
Ausztriában biztos van. Külön automata van az átutalához és belföldre valamint külföldre is utalható a számládról az összeg.
Erre a postás dologra visszatérve néha hasznos tud lenni. Egyszer nem volt nálam pénz mert gondoltam veszek ki a posta mellett lévő automatából de az épp nem működött. Namármost úgyis voltak feladnivaló csekkjeim így feladtam őket a postán kártyás fizetéssel plusz kértem még kp-t, hogy legyen nálam. A hölgy figyelmeztetett a költségekre de hát ez van ilyenkor be kell nyelni. A smminél jobb. Nézőpont kérdése az egész...

zanzibear 2008.07.16. 20:25:23

Index címlap off. Asszem' ez most nem jött be...

katakukac 2008.07.16. 20:25:53

Ezen a dolgon már én jópárszor feltúráztattam magam. Itt konkrétan arról van szó, hogy posta nem fogadja el FIZETŐESZKÖZ-ként a bankkártyát, amit bárhol elfogadnak törvényes fizetőeszközként. Még külföldön is! Csak a Posta nem fogadja el.Hogyan tehet meg ilyet egy olyan cég, ahol kifejezetten nagy a pénzforgalom? A Posta nálunk állam az államban? Én már gondolkoztam azon, hogy milyen felügyeleti szervnél kellene ezt a dolgot bejelenteni, mert szerintem ez teljesen törvényellenes!!!!

postásubul 2008.07.16. 20:31:06

katakukac: mármint külföldön díjmentesen utalhatsz pénzt a postán kártyával?

2008.07.16. 20:37:25

Nem véletlenül élnek meg jól külföldi kézben lévő hasonló szolgáltatók itt.Csak ott nem kell eltartani a puszipajtás Valakinek a rokonát állami pénzen. A Posta ugyanúgy be fog szarni mint a MÁV. Kézen közön elügyeskedik.

LaDya 2008.07.16. 20:43:50

katakukac:te még mindig nem érted meg, hogy a csekkbefizetés NEM vásárlás, hanem pénzügyi tranzakció. vagy még nem tűnt fel, hogy MINDEN banki tranzakció pénzbe kerül ? az is ha netbankolsz, mivel eleve fizeted a banknak a folyószámlavezetési meg mindenféle díjat, sőt netbankolásnál is van tranzakciónkénti díj, csak az alacsonyabb mintha bemennél egy bankba, vagy máshova, mivel nem veszed igénybe közvetítő személy segítségét. de ezt már sokan leírták előttem. olvass vissza hátha más jobban elmagyarázta már. szóval ezen jobb, ha nem túráztatod magad, ez mindenhol így megy. csak a saját lelki békéd érdekében mondom :)

Martian (törölt) 2008.07.16. 20:50:18

A bankok húzzanak a búsba a vaskos tranzakciós díjaikkal együtt!

István 2008.07.16. 21:10:46

A csekken rajta van az a bankszámla amire be kell az összeget fizetni. Így nyugodtan lehet, csekk esetén is, átutalással fizetni. Csak figyelni kell a hivatkozásokra.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.07.16. 21:14:37

Persze sokmindentől függ, hogy mennyit keres a a postás. Nem mondom, hogy mindenki magkapja "csúcsidőben" a 15-20 ezret naponta, itt nálunk van ilyen, magam is látom, tapasztalom (szülő ugye). Ha az ember az ügyfelekkel normális, megbízható, akkor nagy az esély a nagy borravalóra is. Persze itt vidéken valószínűleg az ügyfelek is normálisabbak.

alex4 2008.07.16. 21:24:55

jjj (2008.07.16. 16:48:55) írta:
Citibankán is vagy 800 HUF a bankfiókban a kpfelvétel, és erre nincs díjmentesség kedvesem.
ld pl www.citibank.hu/hungary/consumer/termekek/szamlavezetes/netdijcsomag/kamatesdijtetel/index.htm
Nos, nem tisztem Birkapöri véleményét védeni, de a linkben másról van szó. A C*t*b*nk két díjcsomagjánál MINDEN belföldi forint utalás/felvétel ingyenes, sőt még külföldön is havonta kettő! Ez nem reklám, csak tény. Persze, más díjcsomagoknál más a helyzet. _____________A régi hárombetűs magyar bankról pedig nekem az a véleményem, hogy ott ügyfél nem szeretnék lenni, csak tulajdonos. Nagyon jól megél abból, hogy sok embernek ez „a bank".

johevi 2008.07.16. 21:28:49

Katakukac, az hogy ki mit fogadjon el, nem kényszerítheted. Ráadásul egy postai csekk befizetésén a postának nincs bevétele. Befizetsz egy 10ezres csekket, ő meg továbbítja. Ha kártyával fizetnél ő bukna 1,5-2%ot amit a kártyatársaság kér a tranzakcióért ( nem a Bank!!! ) Egy veszteséges társaság nem fog 10ezrenként bukni 150-200 forintot. És ha a befizető sem akar, akkor vigyen elég pénzt vagy neten intézze

babapa 2008.07.16. 21:54:51

De az milyen meleg, hogy a XI. ker. Ocsmányirodában van egy ablak, ami egy postaként üzemel. Megkapod a sárga csekket az illetékről, díjról, akármiről, van sorszám a posta ablakhoz, sorra kerülsz, fizetsz. Ha meg nincs sorbanálló (ilyen helyzet sosem áll fenn, persze), akkor az utcáról beesve vehetsz sorsjegyet, meg fizethetsz be pénzt, és egyéb postai dolgok. Na, ott vettem fel múltkor 72000 Ft-ot illetékre, ami 230 Ft-ba kerül. A bankomnál 8 ingyenes saját ATM-es kpfelvét van havonta, tehát vehettem volna fel, de az interneten azt írták, hogy lehet kártyávaé fizetni az okmányirodákban. De azt nem írták, hogy a jó öreg postai pénzbe kerülős kp. felvét trükkel. Na ez a szívás.

Egyébként a sárga csekkről nézem a számlaszámot meg a közleményt és úgy szoktam utalni. Ez nekem is egyszerűbb, a jogosult meg vagy aznap de legkésőbb következő munkanapon megkapja a pénzét, postai befizetésnél ez több nap.

seat 2008.07.16. 22:02:31

Basszus, az a szar, hogy már a postás is elvárja a borravalót, beszarok. Bocs, de amikor úgy várok néha pénzt, mint a megváltót, és igen, számít az az x forint is, akkor nehogy már elvárja, hogy odaadjam. Bocs, biztos azért van ez bennem, mert nem jattos foglalkozást választottam :P :D

Egyébként kártyás fizetés egy csomó helyen nem lehetséges, hogy szakadnának meg. Bár én részemről utálom, annyi költséget bírnak kreálni a bankok.

postásubul 2008.07.16. 22:08:01

seat: kérjed számlára, és akkor majd a "jatt" a banknál landol, ahol "természetesen" nagyon jó helyen van. ;]

katakukac 2008.07.16. 22:24:49

Külföldön csak vásárlásra meg telefonálásra használtuk a bankkártyát - és ezért nem is számítottak fel tranzakciós díjat.Valóban, nem figyelem arra a különbségre, hogy a pénzátutatlás (csekkbefizetés) az nem vásárlás, hanem banki tarnzakció, aminek díja van. Tök igaz, ez mindenhol így van. Csak azt nem figyeltem, hogy mennyibe egy "tranzakciós díj" és mennyi ha nem a saját bankod automatájából (posta terminál) veszel fel kp-t? Gyanítom, hogy van különbség... ezért, ha a posta tranzakciós díjat számítana fel, az teljesen elfogadható, de ne mondja, hogy ez kp-felvételnek számít, azért, mert ő egy másik bankkal van kapcsolatban...

The AVE 2008.07.17. 14:46:31

Nemcsak azért számít fel díjat, mert másik bank, hanem azért is, mert manuális kp tranzakció. Ez sztem teljesen jogos és egyértelmű dolog.

Az, h a "kártyás fizetés" az emberekben mint ingyenes dolog rögzült, már más kérdés. Természetesen az sincs ingyé, a kereskedő (és a kibocsátó) fizeti meg a díjat az elfogadónak és a kártyatársaságnak (VISA, MC). Ezt hívják interchange fee-nek (átkapcsolási díj). Nem pénzes kártyaműveleteknél ezt a díjat nem terhelik az ügyfélre. Kp-s tranzakciónál viszont általában igen (vagy annak részét, vagy akár annál többet is). Hogy miért van ez így? Az áru-/szolgáltatásvásárlásnál nincs pénzmozgás, a POS terminált biztosító bank átutalja a kereskedő számlájára a zsét, és ki van egyenlítve a vásárlás. A kp-t viszont fizikailag biztosítani kell és az nagyon költséges (megfelelő minőségű bankjegyek, szállítás, biztonság, ...). Remélem így már érthető a díj felszámítása.

Teo 2008.07.17. 23:58:11

Mi a redvának egyáltalán bankkártya, meg bankszámla? A mai magyar átlagháztartásban néhány tízezer forintnál úgysincs több megtakarítás, annyit meg sokkal jobban megéri otthon a cihában tartani. Többe kerül a bosszúság, hogy mindig pont akkor nincs kéznél kápé, mint az a nevetséges "betéti kamat", amit a rohadt bankok adnak. Kápében kell kérni a fizut, vagy ha ez nem lehetséges, akkor közvetlenül fizu után kivenni az egészet a bank saját automatájából, azt' hazavinni. Bankban tízmilliók alatt NINCS ÉRTELME pénzt tartani, mert többe kerül a leves, mint a hús.

hozerhead 2008.07.18. 08:09:41

Nézd már meg mi van a "CSEKK"-re írva! Készpénzátutalási megbízás. Tehát: készpénzmozgásnak lennie kell.Ezért számít készpénzfelvételnek. Amatőr.

2008.07.18. 09:54:18

Paran kerdeztek, hogy kulfoldon hogy megy a "csekkbefizetes". En finnorszagi tapasztalataimat tudom veletek megosztani. A legfontosabb dolog, hogy itt a postanak SEMMI koze a szamlak kiegyenletesehez. A szamla megerkezik levelben (pont mint otthon) es akkor harom lehetoseg kozul valaszthatsz: 1, Kifizeted neten keresztul es akkor gyakorlatilag "ingyen" (plusz koltseg nelkul) megusztad. 2, Elmesz a bankod altal uzemeltetett egyik "fizetesi automatahoz" (NEM az ATM, ezek kulon gepek) es ott a kartyadrol kiegyenleted, amiert kb 0.20€-t szamlaznak. 3, bemesz a bankodba es az ugyintezo segitsegevel fizeted ki, amiert 8€-t radvernek! Na azt nem is nagyon hasznalja senki. Mikor eloszor meglattam, hogy a 8X eves nenike a VISA kartyat elokapva fizeti a szamlajat az automatanal, akkor kicsit ledobbentem, hogy ezt igy is lehet :)

A postan pedig TERMESZTESEN lehet kartyaval fizetni mindenert és az osszes tranzakcio mint vasarlas jelenik meg a szamlamon!

Nehanyan emlitettek, hogy a McDonald's kp felvetelnek minositi a kartyas fizetést, na ez Finnorszagban biztos, hogy nem igy van. Stockholmban pedig meg csak Burger Kingben fizettem kartyaval, de az is vasarlas volt. Otthon is hasznaltam mar a finn kartyam Burger Kingben, de szinten mint vasarlas jelent meg a kivonaton. En voltam szerencses? Passz...

The AVE 2008.07.18. 11:12:43

A postán csak akkor számít vásárlásnak, ha pl. borítékot vásárolsz, vagy újságot, ... A pénzes tranzakciót nem számolhatják vásárlásnak, sem Finnországban, sem Magyarországon. Burger Kingben, McDonaldsban meg nem számolhatják pénzes tranzakciónak, az vásárlás és kész.

Ez egy elég jól szabályozott környezet, nem lehet csak úgy akciózni.

Szusza 2008.07.18. 12:01:32

Írországban ugyanez: Jön a csekk postán, 1. netbank tök ingyen, 2. bizonyos számlákat(villany, tv adó)a postán is lehet fizetni- kártyával vagy kpval tök mindegy, de ingyé, 3. felhívod az adott telefonszámot, bediktálod a hitelkártyaszámodat, és ez is ingyé.
Nekem az abszolút kedvencem, hogy 1-2 eurós összeget is fizethetsz kártyával, és még csak egy csúnya pillantást sem kapsz. Plusz ha fizetéskor kérsz kpt, akkor adnak. Éves kártyahasználati díj: 40juró.

Nick-son 2008.07.19. 14:30:57

Azért érdemes lenne kicsit a dolgok mögé nézni.

Ha csekket adsz fel, akkor azért nem kell érte külön fizetned, mert az összeg címzettje rendezi a csekk beszedés költségeit a postával.

Viszont ha bankkártyával fizeted a csekkfeladást, akkor a posta fizet a kártyaelfogadónak és lehet, hogy többet mint amit a csekkek feldolgozásáért kap.

Érdekes is lenne, ha a posta minden beszedett csekkel veszteséget termelne, pedig elhiheted, ha ingyen lenne sokan fizetnének kártyával.

Úgy lenne teljes a sztori, ha felvázoltál volna egy lehetséges megoldást erre a helyzetre azon kívül, hogy ingyen akarod a bankkártyás fizetést.

Arról sem szól a fáma, hogy ha nem akarsz a postára menni netbankon keresztül is fel lehet adni a csekkeket, átutalással is ki lehet egyenlíteni és beszedési megbízást is lehet adni. Mindezt a XXI -dik században.

Persze fikázni a legegyszerűbb.

Nick-son 2008.07.19. 14:55:48

Másodjára kicsit leegyszerűsítve a gyengébbek kedvéért.

Ha vásárolsz a kedvenc teszkódban és kártyával fizetsz 30ezer fornitot, akkor a teszkónak van 30ezer bevétele, kifizeti ebből többek közt a bankot amelyik a kártyaelfogadó terminált üzemelteti. Megéri nekik, mert még így is marad még nyereség.

Ha a postán feladsz csekket 30ezer forint értékben, akkor a posta a 30ezer forintot elküldi a csekken szereplő összeg címzettjének, mindezért a szolgáltatásért kap néhány száz forintot. Ebből persze lejönnek a költségek (alkalmazott, helység, infrastruktúra) az így megmaradt kb. százegynéhány forintból egyszerűen lehetetlen több száz forintot kifizetni a kártyaelfogadó terminál üzemeltetőjének.

Természetesen senkit nem akarok megingatni abbéli nézetében, hogy a posta gonosz és ezért kér pénzt a kártyás fizetésért.

Fak Anál 2008.07.21. 22:52:56

figy, ennél kisebb betűméret nincs? lelóg a képernyőről ez a sok betű!
süti beállítások módosítása